Klimataktivister blockerar vägar i Stockholm

Aktivister från klimatorganisationen Extinction Rebellion i korsningen mellan Sveavägen och Kungsgatan i centrala Stockholm.

Aktivister från klimatorganisationen Extinction Rebellion har genomfört en aktion i centrala Stockholm tidigt på onsdagskvällen. 12 personer har gripits misstänkta för sabotage.

– Vi har arbetat på Sveavägen i korsningen med Kungsgatan, Skeppsbron, Guldbron och centralbron, säger Towe Hägg, presstalesperson polisregion Stockholm.

Aktionen inleddes vid 17-tiden på onsdagen. Bilder från platsen visar hur personer placerat sig på vägbanan för att hindra trafiken. Aktionen var en allmän sammankomst utan tillstånd och polisen arbetade inledningsvis med att få bort de personer som inte självmant lämnade platserna.

12 personer greps på Centralbron misstänkta för sabotage och i korsningen mellan Sveavägen och Kungsgatan identifierades 27 personer som misstänkts för ohörsamhet mot ordningsmakt, skriver polisen i en uppdatering på sin hemsida senare på kvällen.

Enligt organisationen Extinction Rebellion, som utfört ett flertal liknande aktioner den senaste tiden, vill man se ett totalstopp av fossila subventioner för att upphöra med aktionerna.

”Vi kommer att fortsätta utföra fredliga civila olydnadsaktioner med vägblockader, kombinerat med riktade aktioner mot specifika mål”, säger en av organisationens talespersoner i ett pressmeddelande.

Källa: dn.se

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *