C i Stockholm vill satsa på damfotboll – föreslår fler allsvenska arenor

Centerpartiet i Stockholm vill satsa mer på att förbättra damfotbollens förutsättningar.

– Just att främja fotbollen är viktigt, eftersom det berör så många flickor, säger Karin Ernlund, idrottsborgarråd i stadens grönblå styre.

Inför valet i september presenterar Karin Ernlund och Centerpartiet sju punkter för att förbättra jämställdheten inom fotbollen i staden.

Det handlar om de 45 miljoner som satsas på ansökan om att arrangera EM för damer 2025, om att avsätta pengar för utbildning och mentorskap för kvinnliga ledare i föreningarna, och om att sponsringen behöver bli mer jämställd.

Flera av punkterna handlar om anläggningar.

Det behövs fler planer både för breddverksamhet och elit, partiet pekar också på vikten av trygga och väl underhållna anläggningar.

– Om man tittar på anläggningssidan så är förutsättningarna sämre för damfotbollen än för herrfotbollen, både för träning och för matchspel. Det är den av de här sju punkterna som jag tycker är extra viktig, säger Karin Ernlund.

Hon vill sätta sig ner efter valet med de tre damallsvenska föreningarna i staden, Hammarby, Djurgården och Brommapojkarna, för att höra vilka behov de har.

Ni har ju suttit vid makten den här mandatperioden. Hur kommer det sig att ni inte har gjort det redan?

Karin Ernlund säger att mycket har gjorts, och pekar till exempel på att Kristinebergs IP rustas upp med tanke på damallsvenskan.

– Det är inte så att vi inte har gjort någonting, men jag ser också att intresset för damfotbollen ökar nu. Vi hade EM för damer i England i somras, det var väldigt många som följde det mästerskapet, vi har tre klubbar som spelar i högsta ligan, så just nu sker det väldigt mycket, och då behöver vi från staden vara med i det.

Vad gäller bristen på planer säger Karin Ernlund att det grönblå styret gör mycket.

– Vi lägger om grusytor till konstgräs, vi säkerställer att när vi bygger bostadsområden så bygger vi också nya fotbollsplaner. Efter mycket hårt arbete har vi äntligen på gång två elvamannaplaner på Gärdets sportfält, säger hon, och nämner också tillfälliga konstgräsytor vid Wenner-Gren Center.

Enligt den analys som staden gjort behövs det utefter befolkningsprognosen 21 nya konstgräsplaner fram till 2030.

– Nu behöver vi säkerställa så att vi både bygger i takt med den ökande befolkningen men också att vi bygger ikapp det underskott vi har i antal planer.

Centerpartiet vill också se över möjligheterna för fler publikarenor som passar för damallsvenskan, med kapacitet på runt 5 000 personer.

Planen är att det är staden som ska anlägga de nya planer som behövs. Annars har staden sålt ut flera anläggningar, bland annat för idrott.

– För mig är inte det viktiga vem som är fastighetsägare till en idrottshall, utan för mig är det viktiga att vi har tillräckligt många hallar och planer, säger Karin Ernlund, som vill släppa in privata aktörer som vill investera i idrotten i Stockholm.

– Om vi kan avlasta stadens budget så kan vi satsa ännu mer på andra anläggningar.

Källa: dn.se

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *